Een toiletborstel kopen, waar moet je op letten?

door | feb 1, 2023

Een toiletborstel kopen lijkt heel eenvoudig, maar als er zoveel verschillende borstels zijn kan het moeilijk zijn om een keuze te maken. We geven je een aantal tips en adviezen bij het vinden van de beste toiletborstel voor jouw huis of bedrijf.

Borstelharen versus siliconen

Er zijn twee soorten toiletborstels op de markt. Borstels met heel vaak van plastic gemaakte borstelharen en haarloze borstels die meestal van siliconen zijn gemaakt. Siliconenborstels houden minder vuil en water vast in de borstelkop en kunnen duurzamer zijn dan de traditionele plastic borstels. Ze gaan daardoor veel langer mee. Traditionele borstels verliezen weleens hun plastic haren in de wc-pot, zijn minder goed schoon te maken en ze zijn goed verkrijgbaar in winkels. Bij FutureMaid bestel je haarloze borstels eenvoudig online.

Vorm van de borstelkop

Ziektekiemen kunnen vast komen te zitten onder de rand van het toilet. Zoek naar borstels die onder de rand kunnen komen. Ronde, borstelharen en siliconen opzetborstels waren het gemakkelijkst te manoeuvreren in onze tests. Schoonmaken met platte siliconenborstels kostte iets meer moeite dan je zou willen. Daarom hebben de siliconen Sanimaid-toiletborstels van FutureMaid een ‘hak’, die makkelijk onder rand komt.

Borstelhouder

De houder voor je toiletborstel is net zo belangrijk als de toiletborstel zelf. De houder moet zorgen voor een goede ventilatie voor snel drogen en geurbeheersing. Bedenk ook hoeveel ruimte je op je badkamervloer hebt voor de houder. Misschien geef je de voorkeur aan een muurhouder. Een toiletborstel met muurhouder is bijzonder praktisch en altijd bij de hand naast het toilet in de badkamer. Let er ook op dat de wandhouder gemakkelijk te bevestigen is, zoals de houders van Sanimaid.

Prijs

Toiletborstels kosten doorgaans minder dan 5 tot meer dan 100 euro. Een vervangbare toiletborstelkop gaat ongeveer een half jaar mee. Hoeveel je kan besteden aan deze badkamerreinigingstool is aan jou. De prijs van de borstel is niet noodzakelijkerwijs indicatief voor hoe goed deze jouw toiletpot reinigt. Wegwerptoiletborstels brengen extra kosten met zich mee wanneer je steeds nieuwe moet kopen. Siliconen borstels, zoals die van FutureMaid, gaan veel langer mee dan normale borstels.

Extra eigenschappen

Er zijn nog wat extra eigenschappen van toiletborstels. Zo heeft de SaniMaid, die je bij FutureMaid kunt bestellen, standaard een hygiënisch handvat. Naast een extra lange steel, is de borstel bewerkt met Microban, dat 99,9% van alle bacteriën dood. Wel zo fijn als meerdere mensen de borstel hanteren.

Moet je je toiletborstel schoonmaken?

Toiletborstels kunnen dagenlang in een plas water in de borstelhouder zitten. Als je niet oppast, kan dit leiden tot schimmel en bacteriën op de borstel. Om de paar keer gebruikt, spuit je toiletborstel en toiletborstelhouder grondig (probeer in alle hoeken en gaten te komen waar ziektekiemen zich in kunnen verbergen) met een desinfecterende spray. Laat ze allebei aan de lucht drogen voordat je ze opnieuw opbergt. Als je merkt dat er vuil vastzit tussen de borstelharen van je toiletborstel, gooi hem dan weg en probeer een andere. Je wilt geen toiletborstel die moet worden geschrobd of de borstelkop moet worden aangeraakt om schoon te maken.

Hoe vaak moet je je toiletborstel vervangen?

De meeste fabrikanten raden aan om je toiletborstel om de zes maanden te vervangen of wanneer je borstel verkleurt, borstelharen begint te verliezen of een geur heeft die niet kan worden weggespoeld. Sommige toiletborstels bieden vervangende koppen die kunnen worden gekocht in plaats van een geheel nieuwe toiletborstel te kopen, waardoor zowel de kosten als de hoeveelheid plastic afval die u produceert, worden geminimaliseerd. Als je een wegwerptoiletborstel gebruikt, moet je de toiletborstelkop na elk gebruik vervangen. Siliconen borstels houden vrijwel geen vuil vast en kun je makkelijk afspoelen.

Waarom overstappen naar hygiënische siliconen toiletborstels?

Klaar om je oude toiletborstel te dumpen? Slanke, nieuwe siliconenborstels zien er niet alleen mooier uit dan borstels met plastic borstelharen, ze zijn ook gemakkelijker schoon te maken en geven een meer kiemvrije ervaring. Maar maken ze dit waar? We hebben goed nieuws, en het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek: microbiologen zijn het erover eens dat siliconenborstels niet alleen minder vies lijken dan hun harige tegenhangers; ze zijn eigenlijk hygiënischer (en over het algemeen een betere koop) om een aantal redenen, die we hier verder noemen.

Siliconen trekken minder ziektekiemen aan

Jeremiah Johnson, PhD, universitair docent microbiologie aan de Universiteit van Tennessee-Knoxville, zegt dat siliconen minder micro-organismen (lees: bacteriën, waaronder E. coli) aantrekken dan plastic omdat siliconen niet-poreus zijn en bestand zijn tegen de ophoping van organisch materiaal uit het toilet, dat ziektekiemen kan aantrekken.

“Alleen al om deze reden zouden siliconen resistenter zijn tegen microbiële besmetting,” zegt Johnson. “Daarom wordt het steeds vaker gebruikt in medische toepassingen.” Nog een pluspunt: omdat siliconen veel sneller drogen dan plastic, is het ook minder waarschijnlijk dat het microben accumuleert.

Siliconen zijn gemakkelijker schoon te maken

Siliconen kunnen ook gemakkelijker en grondiger worden gereinigd dan borstels met plastic borstels, zegt Johnson, wat uiteraard resulteert in een meer hygiënische badkameromgeving. De meeste siliconen kunnen bijvoorbeeld in de vaatwasser worden gedaan en zelfs worden gekookt (ervan uitgaande dat het handvat en andere delen van de borstel dit toelaten).

“Dit zou het aantal aanwezige micro-organismen nog verder verminderen en is iets dat je waarschijnlijk niet zou kunnen doen met een traditionele borstel, omdat kunststoffen bijzonder gevoelig zijn voor chemicaliën en fysieke stress,” zegt hij.

Siliconen borstels zijn robuuster

Omdat siliconen over het algemeen bestand zijn tegen chemische reinigingsmiddelen en UV-licht, kun je sterkere reinigingsmiddelen gebruiken die meer kans hebben om schadelijke micro-organismen op de borstel te doden.

Je zult waarschijnlijk ook een langere levensduur krijgen van een siliconenborstel dan een traditionele vanwege deze eigenschappen. Dat betekent dat het maken van de overstap waarschijnlijk de moeite waard is, vooral omdat siliconenborstels meestal maar een beetje duurder zijn dan plastic borstels.

This is the sign

Welk probleem lossen wij op?

  • Hygiënisch, de voet bestaat uit rubber. Hierdoor blijft er geen viezigheid op de borstel hangen. De SaniMaid is voorzien van een antibacteriële stof van Microban en dit doodt tot 99% van de bacteriën
  • Waterafstotend, na het gebruik van de SaniMaid, tikt u 2 keer af en belandt de SaniMaid droog terug in de houder. Geen vieze druppels meer op de bril, vloer of in de houder.
  • Ergonomisch, De SaniMaid gaat 360 graden door uw pot. Ook is de steel langer dan gemiddeld, omdat de borstel licht van gewicht is, voorkomt dit fysieke problemen.
  • Duurzaam, er zit geen metaal verwerkt in de SaniMaid. Dit voorkomt dat de borstel gaat roesten. Door goede kwalitatieve materialen heeft deze wc-borstel een technisch lang levensduur.

Missie en visie

 FutureMaid biedt HET alternatief voor de traditionele harige toiletborstel. De SaniMaid, een innovatieve en haarloze toiletborstel afkomstig uit Denenmarken.

Onze Deense toiletborstel is met haar Scandinavische design uniek op de Nederlandse markt. De SaniMaid is nog relatief onbekend in de Benelux. Wij timmeren hard aan de weg om mensen te overtuigen dat hygiëne en duurzaamheid twee essentiële facetten zijn in deze tijd. Tegelijkertijd verbeteren wij ook het milieu.

FutureMaid richt zich zowel op de zakelijke als particuliere markt.

Share This